El flamenc sempre ha estat present a l’Eurovisió

Ara que ja han passat uns dies de l’efervescència eurovisiva, val la pena defensar el paper difícil que va jugar Blanca Paloma, guanyadora del Benidorm Fest, que va representar Espanya al festival de l’Eurovisió. ‘Eaea’, una cançó amb tocs flamencs de nana i buleria, interpretada per aquesta artista d’Elx de 33 anys. Un tema contundent que va haver de competir amb altres artistes com la sueca Loreen, la guanyadora. Però la sort no va jugar un bon paper, i es veu que el flamenc no té bona rebuda a Europa. Blanca Paloma va rebre 95 vots de la votació del jurat expert, però només 5 vots del vot del públic, quedant en la dissetena posició.

No és la primera vegada que el flamenc està present al festival de l’Eurovisió. El Menú d’Ibèrics el dediquem als noranta, i escoltem el tema ‘Bandido’ d’Azúcar Moreno. Les germanes Salazar d’ètnia gitana van representar a Espanya l’any 1990 a Zagreb. Si fem memòria, recordarem aquella actuació. Inicialment, havien d’anar vestides de vermell amb mànigues dissenyades per Francis Montesinos. Com a anècdota, durant els assajos finals les cremalleres es van trencar i van haver d’improvisar. Per sort a l’últim moment, les germanes van posar en la maleta uns vestits arrugats que van comprar en un mercadet d’una plaça de Madrid mentre feien una cerveseta. Una solució que ha quedat impregnada per sempre en la nostra retina, elles vestides de negre, molt de curt i provocatives.

L’actuació va ser tot un èxit. A més, havia de sonar una base de ritmes sincronitzada amb l’orquestra, i va sonar tard degut a una errada d’un operari de la televisió iugoslava. Azúcar Moreno van portar el flamenc fins a la capital croata, que cal mencionar que es trobaven a l’altra costat del Mur de Berlín, o sigui, van ser capaces de portar el flamenc al bloc europeu comunista en un sistema decadent. Toñi i Encarna Salazar -germanes de Los Chunguitos-, van quedar en cinquena posició.

Anunci

Més lectures