Machos Alfa, la sèrie d’èxit que reflexiona sobre la masculinitat

Segur que algun cop qualsevol persona a reflexionar sobre què és ser un home. Quin arquetip de masculinitat ens ve al cap? És cert que cada vegada es generen més debats entorn del gènere i la manera en què la societat diu com ens hem de comportar.

La sèrie de Netflix, Machos Alfa ha estat un gran èxit que precisament ha fet reflexionar sobre la masculinitat. Més enllà dels arquetips amb els quals juga la ficció de comèdia espanyola, és cert que es generen comportaments i actituds que incentiven el debat. Precisament, això ha servit d’investigació per a la Begonya Enguix, professora dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i directora del programa del grau interuniversitari d’Antropologia i Evolució Humana.

“Les masculinitats són híbrides”

Begonya Enguix, professora dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC

És del tot impossible definir l’home amb una sola etiqueta, si partim des d’un punt de vista binari. Enguix considera que una persona pot tenir més o menys actituds i valors de la masculinitat més tradicional, però també pot tenir altres valors que trenquen amb tot això. És per això que parla de masculinitats híbrides i de les contradiccions continuades de nosaltres com a persones.

“Reflexionem poc sobre què és ser una dona”

I parlem molt de què és ser home, però Enguix també reflexiona sobre el poc que ens hem plantejat que és ser una dona. Com és comú en una societat patriarcal els debats sempre es generen entorn la masculinitat.

El llenguatge és clau per definir el món on vivim

De vegades, el llenguatge fa por i tendeix a ser immobilista. És a dir, ens costa canviar paraules i la nostra forma de comunicar-nos sota la premissa de desvirtuar el llenguatge. En aquest sentit, la professora de la UOC considera que no cal ser estrictes i estar continuadament rectificant-nos, però sí que hem de ser conscients de les paraules que utilitzem i, en la mesura que puguem i ens adonem, anar modulant la forma de què parlem.

Escolta l’entrevista a Begonya Enguix

Entrevista a Begonya Enguix, professora dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC

Anunci

Escriu un comentari

Més d'aquest programa

Entrevistes